#payperuse – een gave, circulaire oplossing

“Responsible consumption and production”, goal 12 van de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties en … prachtig toepasbaar bijvoorbeeld in de industrie! 

Responsible production

Als je verantwoordelijk wilt produceren denk je na over de gehele “life cycle” van het product; verantwoorde materialen, lange levensduur, hergebruik, geen afval, etc. De fabrikant blijft eigenaar in een circulair businessmodel zoals #payperuse en de klant gebruikt het product en betaalt voor het gebruik, bijv. per uur of per km.

Gevolg is dat de fabrikant slimme oplossingen bedenkt zoals modulaire bouw om het product te kunnen updaten of een demontabel design zodat het product “end of life” hergebruikt of gereviseerd kan worden.

Responsible consumption

Als je verantwoordelijk wilt consumeren denk je na over de noodzakelijkheid en het gebruik van het product. Het gave van een #payperuse oplossing is dat het product veel effectiever ingezet gaat worden omdat je betaalt voor het gebruik en zowel de klant als de fabrikant er belang bij heeft om een optimum te bereiken! Kortom het juiste product op het juiste moment. Dat gaat met bezit of lease niet lukken in een dynamische wereld. 

Voorbeelden

In de industrie wordt veel gebruik gemaakt van (bedrijfs-)auto’s, heftrucks, printers, scanners en gereedschappen. Deze producten lenen zich uitstekend voor #payperuse; je kunt ze immers per km, per uur of per print/scan betalen.

Waarom doen we dat nog zo weinig? Koudwatervrees! Eenmaal in het water en het begint leuk te worden want je hebt een duurzame, flexibele en slimme oplossing!

Meer weten? Kom naar onze #supplyexperience.

Paul van Veen

Read More

#supplychallenge – het genot van de beste oplossing

Wie kent de Fyra nog? De hogesnelheidstrein voor Nederland en België die kwam, 5 keer reed en terugging naar Italië. Door traditioneel tenderen werd een niet-functionerende trein door de verkeerde partner geleverd, het gevolg van focus op eisen en een lage prijs. Schade: 400 miljoen Euro en nog altijd geen trein! Met een #supplychallenge gaat dat niet lukken. Dat concept is juist ontwikkeld om de beste oplossing met de beste partner te vinden.

Waarom is een #supplychallenge anders en effectief

Met een #supplychallenge lukt het wél om de beste oplossing met de beste partner te vinden, omdat je niet uitvraagt maar uitdaagt, omdat je niet voorschrijft maar ruimte laat voor innovatie en omdat het geen race tegen de klok is maar een traject met veel interactie om de beste oplossing te vinden!

Hoe pak je dat aan?

De roadmap van een #supplychallenge bestaat uit de volgende 6 stappen:

Stap 1 Verzamel data en maak een supply map (alle relevante data gevisualiseerd).

Stap 2 Selecteer een gemengde groep leveranciers (nieuw & bestaand).

Stap 3 Organiseer een live briefing zodat leveranciers je bedrijf en je uitdaging begrijpen.

Stap 4 Clarification, uitleg door de leverancier wat voor gaaf plan hij bedacht heeft.

Stap 5 Selecteer het beste voorstel met de dot-rating (partner x-as / oplossing y-as).

Stap 6 Maak een 2-zijdige overeenkomst op hoofdlijnen.

Wat is de beleving

De betrokkenen ervaren een #supplychallenge als een open, logische en uitdagende manier om een gave oplossing te vinden. De potentiële partners en de klant worden dus getriggerd om al hun expertise in te zetten voor de beste oplossing en vinden tijdens dit traject uit of ze bij elkaar passen en geschikte partners zijn.

Wat mij betreft zijn de dagen van een traditionele tender geteld. Dus ga voor een #supplychallenge, want een tender is zooo 2018.

Paul van Veen

Read More
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search