Historie

We drijven al eeuwenlang handel met andere werelddelen. China heeft daar een steeds belangrijkere plaats ingenomen. De laatste 30 jaar heeft China zich ontwikkeld tot de fabriek van de wereld. Nu is deze productiemotor stilgevallen door corona. We zien bij onze klanten nu steeds meer tekorten ontstaan waardoor de productie stil dreigt te vallen. China is nu aan het opstarten maar de eerste rapporten laten zien dat er tekorten zijn aan materialen en aan arbeid, omdat de Chinezen nog maar beperkt mogen reizen (arbeiders komen vaak uit het binnenland).

Huidige stiuatie

Er ontstaan momenteel niet alleen problemen met onderdelen uit China; ook Italië en Spanje liggen voor een groot deel stil. In India mag er niet meer geproduceerd worden. Door globalisering zijn we erg afhankelijk geworden! De tekorten bedreigen de output van onze processen en kunnen zorgen voor stilstand van je fabriek en het niet leveren van je producten.

Voorbeelden uit de praktijk

  • Klant specifieke 19” racks voor servers worden niet meer geleverd uit China omdat de fabriek nog niet opgestart is. Resultaat: het niet leveren van circa 3M€ omzet. De racks hebben we laten produceren in Nederland met een #supplychallenge. De racks waren iets duurder maar de voordelen enorm: kleinere serie, kortere doorlooptijd en betere kwaliteit.
  • Kabelsamenstellingen uit Italië worden niet meer geleverd. Snelle actie bij lokale producent en de machine kan weer geleverd worden.
  • Complexe giet/freesdeel voor machine onderhoud wordt niet geleverd uit China. Oplossing: lokaal 3-D printen en dan frezen.

Organisatie

Dit verlangt snelheid in je organisatie; dus kleine teams voor creatieve oplossingen! Uiteraard moet de focus hier liggen op tijd en oplossing en niet op de kosten van het onderdeel. Het hebben van een groot lokaal en internationaal netwerk helpt natuurlijk ook. In onze #supplywebinars https://topinc.nl/supply-webinars/ vertellen wij hoe we dit adequaat aanpakken.

Gil Heijmans

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search