Kopen in het buitenland, wie doet het nog? Het kopen in de achtertuin wordt een steeds actueler thema maar waarom? Dat hebben wij besproken op 26 maart in ons laatste webinar.

Koop jij in je achtertuin?
Dit was de grote vraag van het webinar en daar hebben onze deelnemers dan ook antwoord op gegeven. Verrassend was dat dit maar af en toe gedaan wordt. Echter heeft kopen in je achtertuin verschillende voordelen zoals makkelijke communicatie, snelle reactie en duurzaamheid. Dit heeft ermee te maken dan de keten een stuk korter is dan als je bijvoorbeeld in het Oosten je inkopen doet.

We zijn doorgegaan met de volgende gekozen stelling: voor hoge kwaliteit heb je ook verre leveranciers nodig

Door het korter maken van de keten zullen je eigen leveranciers verder ontwikkelen. Je kunt snel communiceren en de kwaliteit is hoger. Hierbij is er wel een verschil in branche, bijvoorbeeld in de ontwikkeling is het makkelijker om een kortere keten te hebben als in de productie. Hier komt sneller een wereldwijde chain van pas.

Inzicht in je eigen keten
Wat vooral van belang is, is het inzicht hebben in je eigen keten. Neem hierbij de vragen zijn er duurzamere alternatieven? Zijn er andere zaken die verbeterd kunnen worden?

‘’Nederlanders willen alleen maar over de prijs lullen’’ werd in het webinar gezegd. Prijs blijft zeker relevant om mee te nemen in je afwegingen maar een tip is om naar de totale kosten te kijken. Denk dus aan ontwikkeling-, productie- en proceskosten. De vraag die je jezelf moet stellen is of het wel goedkoper is om spullen uit het buitenland te halen? Je bent namelijk een stuk kwetsbaarder met een supply chain met lange afstanden.

Vaak wordt er in de industrie aangegeven dat ze wel in de achtertuin willen kopen, maar wij zien in de praktijk dat er vervolgens geen actie ondernomen wordt. Wat hiermee te maken kan hebben is dat mensen niet op de hoogte zijn van wat er allemaal in de buurt te krijgen is. Ga dus op onderzoek uit en kom erachter wat er in de buurt te verkrijgen is!

Back-up sourcing
Als je een goede partner hebt waarom zou je dan back-up sourcing gaan organiseren? Als je een goede klik hebt met iemand maar als hierdoor je hele supply chain kwetsbaar is, dan is dit een afweging die je zult moeten maken. Je hebt een stuk minder invloed als iemand aan de andere kant van de wereld zit. Door het hebben van een back-up beperk je je risico’s en het stilvallen van je business door externe factoren. Je zou dus kunnen zeggen waar je risico’s ondervindt daar heb je back-up sourcing nodig.

Creatieve sessies
We zijn natuurlijk gewend om creatieve sessies live uit te voeren. Helaas leven we nu in een tijd van de coronacrisis. Hierbij worden we wel steeds creatiever met het ontwikkelen van handige tools om toch samen iets te creëren. Wat alleen een nadeel is van deze online sessies is het wegvallen van het informele doorpraten na een meeting. Hoe lossen we dit op? Door soms iemand op te bellen en nog een praatje te maken. Zorg ervoor dat sociale contacten en ideeën niet wegvallen!

Kijk vooral eens op ons YouTube kanaal, daar is het gehele webinar terug te zien. We zien je graag bij het volgende webinar!

Rinske Strijdveen

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search